Van re-integratie
tot wetimplementatie

Helemaal Anita’s werk

“We kennen de mensen goed en we weten hoe het met ze gaat. Daar ben ik best wel trots op.”

Waarom ik bij de ABG-organisatie werk? Ik liep zo’n zes jaar rond in de wereld van maatschappelijk werk en het werd tijd voor iets nieuws. Daarnaast komt de nieuwe inburgeringswet eraan, en ik wil graag van dichtbij meemaken hoe dat er straks uitziet. Die kans vond ik hier! Naast m’n werk als re-integratie consulent hou ik me nu ook bezig met de voorbereiding en implementatie van de nieuwe wet.  

Ja, misschien had dit ook bij een andere gemeente gekund, maar ik heb bewust voor ABG gekozen. Door mijn vorige baan bij VluchtelingenWerk Zuid-Nederland was ik al bekend met de organisatie. Wat me heel erg aansprak – en nu nog steeds – is echt dat persoonlijke contact. ABG staat erg dicht bij haar inwoners. Er is nooit ‘zomaar’ contact, maar we proberen echt mee te denken en mee te luisteren. We kennen de mensen goed en we weten hoe het met ze gaat. Daar ben ik best wel trots op.  

Oplossingen en samenwerking

Ook onderling, met collega’s, voelt het goed en vertrouwd. Als consulent zorg ik dat statushouders hier hun draai vinden, dat ze meedoen. De focus aan het begin ligt op integreren, de taal leren en dan natuurlijk participeren. Regelmatig is dat een heel positief traject, aan de andere kant zijn er soms ook mensen die niet voldoende kunnen of willen meewerken.  Dit levert soms wel echt struggles op en ga ik bij mezelf te rade wat ik hiermee ga doen. Gelukkig kan ik dan uitstekend bij collega’s terecht. “Hoe zou jij dit doen?” vraag ik dan. “Ik wil het zo oppakken, ben je het hiermee eens?” Samen komen we er altijd uit!

Juist het verschil in casussen maakt het uitdagend voor me. Als iets bij persoon A goed ging, wil dat niet zeggen dat het bij persoon B ook zo is. Iedereen kan anders reageren op een simpele vraag die je stelt. Daarom is de vertrouwensband zo belangrijk. Daar investeer ik echt in. Altijd zo eerlijk mogelijk. De statushouders stellen zich vaak kwetsbaar op. Ze verdienen het om echt gezien te worden!

Meer verhalen

Van hennepkwekerij

tot mannenonderbroek

Helemaal Thomas’ werk

Van paspoort

tot reddingsactie

Helemaal Simone’s werk

Van re-integratie

tot wetimplementatie

Helemaal Anita’s werk